Místo, kde nám chutná

Jídelna – termín v domácím bydlení již téměř zapomenut. Zapomenutý téměř, zcela jistě ne však zcela. Většina asociací při vyslovení tohoto názvu snad skutečně směřuje k místům hromadného stravování – tedy jídelnám podnikovým nebo školním, ty ale na mysli samozřejmě nemáme.
Nemáme ale na mysli ani představu těch, kteří si potrpí na tradice a jsou tak trochu konzervativci, kterým se při vyslovení tohoto slova vybaví místnost s prostorným stolem obloženým pohodlnými židlemi, s prosklenými skříněmi – takzvanými ” skleníky “, ve kterých je na údiv vystaven nablýskaný porcelán av zásuvkách ukryty ” rodinné stříbro ” – šest, dvanáct či ještě lépe čtyřiadvacet – početný příborový servis. V málokteré běžné domácnosti bychom malé stolky z masivu dnes takovou místnost našli. Vydejme se tedy zlatou střední cestou a podívejme se trochu blíže na prostor vyčleněný jídlu v běžné moderní domácnosti a možnosti jak jej uspořádat. Jídelna, nebo spíše jídelní kout, bývá většinou začleněn do prostoru samotné kuchyně. Vhodné je umístit jídelní stůl do rohu nebo ke stěně. Eliminuje se tím ruch kolem stolujících, zakopávání o židli, odbíhání dětí od stolu a také samozřejmě šetří místo. Praktické je umístit ke stěně místo židlí lavici. Takto uspořádané sezení šetří prostor a je velmi oblíbené pro dětí. Pro nejmenšího člena rodiny se nesmí zapomenout na dětskou vyvýšenou židli, která je především bezpečná a nemůže se překotit. Vyvýšený varianta je vhodná z toho důvodu, aby i batole mohlo stolovat s ostatními členy u jednoho stolu av jedné úrovni. V místnostech, kde není možné využít volné stěny nebo kouty k umístění sezení, můžeme zvolit naopak variantu stolu kulatého. Libovolně lze pak posouvat židle kolem stolu a oblý tvar také předchází nechtěným kolizím. Pro stůl umístěný v prostoru je rozhodně vhodnější, než případné ostré hrany či rohy stolu čtvercového nebo obdélníkového.
Samozřejmostí je, že židli i stůl budeme vybírat v souladu s ostatním zařízením bytu a kuchyně a to nejen barevným, ale i materiálovým a stylovým. Židle i stůl musí být vždy pohodlné, bezpečné, stabilní. Vysoké barové stoličky sice působí velmi efektně na pohled, jejich stabilita je ale většinou dětské postýlky z dřevěného masivu diskutabilní a malé sedátko pohodlnému posezení při dlouhém společném obědě či večeři příliš nepřeje. Pokud máme tu možnost av bytě dostatek místa, můžeme jídelní kout vybavit velkým stolem určeným pro setkání a hodování početné rodiny. Při jeho výběru opět dbáme na praktičnost. Úplným standardem jsou stoly rozkládací, které při běžném provozu zabírají minimum místa, pro organizovanou hostinu a příchod hostů je lze rozložit a zvětšit tak jejich plochu až na dvojnásobek. K takto pojatému jídelnímu setu pak skutečně patří i další nábytek – například prosklené skříňky, do kterých uložíme vše potřebné k běžnému stolování. Vedle nádobí, příborů a sklenic také čisté ubrusy, ubrousky nebo třeba sváteční čajový servis. Samozřejmostí u všech typů jídelních koutů, pultů a posezení by mělo být také kvalitní osvětlení, které má minimálně dvě intenzity – hlavní chod budeme konzumovat za jasného světla, na vychutnání si dezertu a pr jemné posezení u kávy bude vhodnější světlo tlumené.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *